Voetaandoeningen

Eeltvorming

Eelt is een natuurlijke reactie van de huid op extra druk. Personen die veel tillen of zwaar werk met de handen verrichten hebben – als natuurlijke bescherming – eelt aan de handen. Aan de voeten hebben we ook een dergelijke beschermlaag bijvoorbeeld op de bal en onder de hiel, de plaatsen waarop wij staan: de drukpunten. Bij veel mensen wordt deze beschermlaag echter te dik en gaat pijn doen bij het lopen. Dan hebben we te maken met overtollig eelt, vaak in combinatie met likdoorns. Dit eelt kan door de pedicure deskundig worden teruggebracht tot de normale dikte en eventuele likdoorns worden verwijderd. Goed passende schoenen zijn daarbij heel belangrijk om extra eeltvorming aan de tenen te voorkomen.

Kloven

Kloven zijn plekken waar de huid ingescheurd is. De oorzaak is vaak een droge of juist verweekte huid. Aan de hiel ontstaan kloven wanneer de huid extra droog is, meestal in combinatie met overmatige eeltvorming. Aan de tenen door een verweekte huid. Vochtige kloven tussen of onder de tenen ontstaan door een verweekte huid door overmatige transpiratie of door langdurig contact met water.
Een belangrijke oorzaak is veelal een schimmelinfectie. Deze moet eerst worden behandeld met door de arts voorgeschreven medicamenten. Wat doet de pedicure om genezing te bevorderen? Bij vochtige kloven is de behandeling erop gericht zoveel mogelijk infecties te bestrijden. Bij kloven door schimmelinfectie in een vergevorderd stadium zal de pedicure u adviseren de huisarts te raadplegen. Bij misvorming van de tenen kan de pedicure antidrukmiddelen of orthesen aanbrengen om de afstand tussen de tenen te vergroten, waardoor verweking niet opnieuw kan optreden. Bij droge kloven wordt zoveel mogelijk overmatig eelt verwijderd, voornamelijk de randjes eelt van de kloven.

Likdoorns

Een likdoorn, ook wel eksteroog genoemd, is een sterke eeltvorming op een klein gebied van de huid. Het is een misverstand te denken dat een likdoorn een wortel heeft. Een likdoorn groeit van buiten naar binnen. Dat wil zeggen dat het gevormde eelt door de druk van de schoen op een kleine ruimte naar binnen wordt gedrukt in een kegelvorm. Door de kegelvorm, met de punt naar binnen, doet de likdoorn pijn als men er op drukt. Een pedicure kan deze likdoorn verwijderen.

Ingroeiende teennagels

Ingroeiende teennagels (vaak aan de grote teen) zijn een pijnlijke aandoening die zo snel mogelijk moeten worden verholpen. Wij geven u tips om te voorkomen dat uw nagels gaan ingroeien, en laten zien wat de pedicure voor u kan betekenen om snel van de pijn te worden verlost.
De grootste risicofactoren voor het ontstaan van ingroeiende teennagels is druk door slecht passende schoenen, het verkeerd – te kort – knippen van nagels en een weke nagelomgeving door veel baden of transpiratie. Door zijwaartse druk van te smalle schoenen dringt de nagelwal over de nagel heen. Bovenwaartse druk door schoenen met te weinig ruimte in hoogte voor de tenen, duwt de nagel dieper in het nagelbed. Het verkeerd afknippen van de nagel kan ook een oorzaak zijn. Als de nagel te kort wordt geknipt geeft dat schijnbaar een verlichting vanwege drukvermindering maar meestal zijn dan de gevolgen erger dan de kwaal.
Het zachte gedeelte van de teentop kan zich dan over de teennagel krullen, zodat het ingroeien weer opnieuw begint. Nagels dienen altijd minimaal 1 millimeter uit te steken voorbij de teentoppen. Een ander veelgemaakte fout is, dat men de hoek van de nagel schuin weg knipt. Dit om direct pijnverlichting te geven. Hierdoor kan de nagel steeds dieper in het zachte weefsel van de nagelwal binnendringen.
Wanneer u aandacht schenkt aan de volgende punten kunt u deze pijnlijke aandoening voorkomen:

  • knip nagels altijd recht en niet te kort
  • knip nooit hoekjes van de teennagel rond af
  • vijl ook de teennagels netjes glad zoals uw vingernagels
  • draag schoenen die voldoende ruimte bieden aan de tenen, zowel in breedte als in hoogte
  • heeft u teennagels die de neiging hebben aan de zijkanten naar binnen te krullen, laat een pedicure u dan adviseren over de mogelijkheden om de nagelgroei te reguleren.

Blaren

Een veel voorkomend probleem zijn blaren. Tegen druk en wrijving verdedigt de voethuid zich door eeltvorming. Hevige wrijving geeft echter een soort noodmaatregel door blaarvorming. Een blaar is een beschermend vochtkussen met een blaas, gevormd door de bovenste huidlaag en een bodem bestaande uit de onderste huidlaag. Het is van groot belang voor een snelle genezing en het voorkomen van infectie dat de blaar gedurende de eerste 24 uur gesloten blijft. Dit betekent wel 24 uur last van een pijnlijke blaar. Een blaar geneest nog sneller als hij heel blijft, maar het vocht eruit wordt gezogen. Om daarbij het gevaar van infectie te voorkomen wordt het gebied rondom de blaar met betadinejodium ontsmet. Vervolgens maakt men aan de zijkanten een kleine opening, bijvoorbeeld met een gedesinfecteerde naald, en drukt men het vocht met een steriel gaasje uit de blaar. Zorg ervoor dat al het vocht afloopt en het ‘blaardak’ verkleeft met de blaarbodem. Het losse stuk huid mag beslist niet worden verwijderd, omdat er dan een infectie kan ontstaan. Plak de blaar daarna strak af met een pleister (zonder gaas).

Huidschimmel

Huidschimmel wordt ook wel ‘zwemmerseczeem’ genoemd. Veel mensen hebben last van deze (jeukende) huidaandoening. Voorkom dat u besmet raakt! Bezoek regelmatig een pedicure, deze kan in een vroeg stadium schimmel herkennen. Zo kan een eenvoudige behandeling afdoende zijn. Schimmelinfecties komen veelvuldig voor tussen de tenen en onder de voeten. Het begint vaak met blaasjes en door krabben gaat de huid kapot. Deze infectie is zéér besmettelijk. Huidschimmel wordt opgelopen in gezamenlijke doucheruimtes, kleedkamers en zwembaden.
In een warm en vochtig klimaat gedijen schimmelsporen het best, zodat genoemde ruimtes een bron van (her)besmetting vormen. Ook overmatig zeepgebruik en niet voldoende afdrogen van de voeten (vooral tussen de tenen) draagt bij aan het ontstaan van een schimmelinfectie. In een vroeg stadium kan behandeling met anti-schimmelzalf en poeder nog afdoende zijn. Behalve de huid moeten ook alle schoenen behandeld worden met een schimmeldodend poeder. Dit zal heel regelmatig en consequent moeten plaatsvinden om te voorkomen dat men zichzelf telkens opnieuw besmet. In een vergevorderd stadium zijn deze maatregelen niet meer afdoende en is het raadzaam de huisarts te raadplegen.

Voetwratten

Een gewone voetwrat is een virusinfectie en lijkt vaak op een likdoorn. Voetwratten worden – net als wratten op andere plaatsen van het lichaam – veroorzaakt door een virusaandoening.
Op de voetzool zijn wratten door het lichaamsgewicht plat. Een voetwrat is een bloemkoolachtige uitstulping van de huid, veroorzaakt door een virusinfectie. Wratten en likdoorns zijn vaak lastig te onderscheiden. Het verschil tussen een wrat en een likdoorn is dat een wrat bij zijdelingse druk pijn doet en een likdoorn als men er bovenop drukt. Voetwratten zijn zeer besmettelijk. Pas wanneer de huisarts heeft vastgesteld dat de voetwrat door de pedicure kan worden behandeld, kan deze overgaan tot behandeling en bij pijnklachten eventueel een (tijdelijke) inlegzool met een uitsparing ter hoogte van de voetwrat vervaardigen.

Schimmelnagels

Een ontsierende aandoening en soms pijnlijk. Schimmels zijn de aanstichters van deze zogenaamde kalknagels. Gelukkig zijn schimmelnagels tegenwoordig prima te behandelen. Bij schimmelnagels vertoont de nagelplaat verkleuringen zoals witte tot gele/bruinachtige strepen. De lengtegroei van de nagel is geremd en het gevolg hiervan is dat de dikte van de nagel toeneemt. Iemand met een gezonde huid en gezonde nagels heeft meestal een prima afweer tegen schimmels. Schimmels hebben het prima naar hun zin in slecht groeiende, vochtige of beschadigde nagels. Onder die omstandigheden kunnen schimmels zich gemakkelijk verspreiden. Vooral in gemeenschappelijke ruimtes zoals douches, zwembaden, sporthallen en sauna’s. Wanneer u daar op blote voeten rondloopt, komt u bijna onvermijdelijk in contact met schimmelsporen. Als u vervolgens uw voeten onvoldoende afdroogt en bovendien overmatig transpireert, is de kiem voor een schimmelinfectie gelegd. U bent zelf dan weer een bron voor nieuwe infecties. Het is een misverstand te denken dat schimmelinfecties ontstaan door slechte hygiëne.
Maar wat kunt u dan zelf doen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden: gebruik niet te veel zeep en spoel zeepresten grondig af. Desinfecterende zeep is niet effectief tegen schimmels, droog uw voeten zorgvuldig, draag goed passende – leren – schoenen, wissel schoenen regelmatig en draag altijd slippers in openbare wasgelegenheden of sportruimtes. Een schimmelnagel geneest nooit vanzelf. Tot voor kort was de behandeling van een schimmelnagel erg moeizaam. Tegenwoordig kan de huisarts of dermatoloog geneesmiddelen voorschrijven die een hardnekkige schimmelinfectie sneller en grondiger kunnen bestrijden. Daarmee is de kans op een succesvolle behandeling groter geworden. Naast de voorgeschreven middelen moeten alle schoenen aan de binnenkant worden behandeld met een schimmeldodend middel. Uit voorzorg om te voorkomen dat schimmelsporen zich in de schoenen nestelen en zodoende herinfectie veroorzaken. Ondersteunende behandeling door een pedicure is van belang.
Na behandeling met het voorgeschreven geneesmiddel kan het zijn dat u in eerste instantie een beetje teleurgesteld bent. U ziet weinig resultaat. Dit komt doordat er tijd nodig is, voordat de aangetaste gele delen van de nagel helemaal uitgegroeid zijn. Vooral de nagels van de grote teen groeien slechts enkele millimeters per maand. Na enkele maanden geduld groeit er echter weer een gezonde nagel die u geen last of pijn meer bezorgt.

Schimmeldiagnostiek

Sinds het behalen van het certificaat “Schimmeldiagnostiek” is het mogelijk om tijdens een behandeling een stukje nagel of huid af te nemen als er twijfel bestaat of er een schimmel aanwezig is en met welke schimmelsoort men te maken heeft. Dit stukje huid of nagel stuur ik op naar het Leids Cytologisch en Pathologisch Laboratorium.
Dit laboratorium is gespecialiseerd in onderzoek naar schimmelinfecties.
Na ongeveer 2 weken heb ik de uitslag voor u in huis met een advies voor behandeling.