Tips

Voeten verdienen uw aandacht

Wanneer u zich realiseerd hoeveel gewicht er door uw voeten wordt gedragen en hoeveel kilometers ze afleggen, dan beseft u ook dat ze goede aandacht en verzorging verdienen. U kunt te maken krijgen met allerlei ongemakken zoals eelt, kloven, likdoorns etc. aan uw voeten. Onderstaande tips kunnen u helpen dergelijke problemen te voorkomen.

“Luister” naar uw voeten

Pijnlijke voeten zijn niet normaal. Verdring pijn aan uw voeten dus niet, maar doe er wat aan. De meeste voetproblemen zijn op te lossen, en een pedicure kan daar vaak een belangrijke bijdrage aan leveren. Zelf kunt u de doorbloeding van uw voeten als volgt behandelen: Leg uw linkervoet over het rechterbeen, vlak boven de knie. Kneed de hele voet met uw duim en vingertoppen, begin bij de hiel. Hierna masseert u de voetzool, door met uw duimen drukkende draaibewegingen te maken. Hierdoor verbetert de doorbloeding. Tot slot smeert u uw voet in met een vet- en vochtrijke voetcreme. Herhaal het hele ritueel met uw rechtervoet en trek daarna lekkere dikke sokken aan.

Voeten wassen

Was uw voeten met handwarm water en het liefst met alkali vrije zeep. Blijf niet te lang in het water met uw voeten, want, hoe vreemd dat ook mag klinken, een droge huid kan daarvan het gevolg zijn. Droog uw voeten na het wassen altijd heel goed af met een schone handdoek, vooral tussen de tenen. Trek daarna niet meteen uw sokken aan maar geef uw voeten de kans om te drogen. Heeft u last van schimmelinfectie aan de voethuid of nagels, gebruik dan een aparte schone handdoek voor het afdrogen van uw voeten. Gebruik deze handdoek eenmalig en was deze op minimaal 60°.

Voetencrème

Ook uw voeten hebben baat bij een goede huidverzorging. Bij ieder seizoen en bij ieder huidtype hoort een voetencrème die zorgt voor een gladde, gave en elastische huid. De voetencrème goed insmeren zowel aan de boven als onderkant van de voet. Afhankelijk van hoe de huid tussen de tenen eruit ziet ook daar insmeren. Bij het niet goed reinigen tussen de tenen kan daar een broedplaats voor schimmels gecreëerd worden. Vraag uw pedicure welke crème u het beste kunt gebruiken!

Voorkom ingroeiende teennagels

Een ingroeiende teennagel is een pijnlijke aandoening, meestal aan de grote teen, die zo snel mogelijk moet worden verholpen. Ingroeiende teennagels kunnen ontstaan door slecht passende schoenen, het verkeerd (te kort) knippen van de nagels en door een weke nagelomgeving door veel baden of transpiratie. Het goed knippen van uw teennagels is erg belangrijk en kan veel problemen voorkomen. Gebruik bij voorkeur een goede nagelknipper of nageltang, knip de nagels recht af en knip ze zeker niet te kort. De hoeken kunt u zo nodig iets afronden met een vijl.

Laat kloven behandelen

Kloven zijn plekken waar de huid gebarsten is doordat deze minder elastisch is geworden. Kloven ontstaan meestal in de eeltranden aan de hiel als de huid extra droog is. Deze kloven worden vaak veroorzaakt door het dragen van slippers of te kleine sandalen. Door de voeten dagelijks in te smeren met een voetencrème kunt u zelf vaak voorkomen dat er kloven ontstaan. Mocht er toch een kloof ontstaan, laat u dan direct behandelen, dit voorkomt veel pijn en ongemak!

Eelt

Eelt op uw voeten kan pijnlijk zijn, vooral bij een droge huid. Smeer daarom de voeten dagelijks in met een vettige crème.

Kleurtje

Wilt u graag een leuk kleurtje op uw teennagels? Breng dan eerst een laagje kleurloze lak aan en dan pas de kleurlak. Zo voorkom je dat de poreuze nagelplaat de kleurstof absorbeert, waardoor de nagelplaat op den duur gelig van kleur zou worden.

Gevoelige voeten

Tip voor iedereen met ‘gevoelige’ voeten, zoals sporters, diabeten, reumapatiënten of mensen met likdoorns op de tenen: doe sokken of panty’s binnenste buiten aan. Hierdoor kan het naadje of randje geen pijn meer veroorzaken. Diabeten kunnen beter sokken of panty’s dragen zonder naad.

Voetmassage

Wilt u graag thuis uw voeten eens lekker verwennen met een massage? Meng het sap van een citroen met twee eetlepels olijfolie en twee eetlepels zeezout en masseer er uw voeten mee. Goed voor een zachte, soepele huid en perfect schone nagels.

Schoenen kopen

Goede en goed passende schoenen zijn een weldaad voor uw voeten. Koop uw schoenen daarom aan het einde van de dag. Uw voeten zijn dan altijd wat meer uitgezet dan ’s ochtends. Op die manier voorkomt u knellende schoenen en voetproblemen.

Hoge hakken

Wanneer u veelvuldig op hoge hakken loopt is dit slecht voor niet alleen uw voeten, maar ook voor uw knieën en uw rug! Daarnaast kan dit leiden tot een verkorte achillespees (pees in uw kuit) waardoor de bewegingsvrijheid van uw voet minder wordt. En dit kan weer leiden tot pijn bij sporten of zelfs bij gewoon lopen! We raden u daarom aan om niet meerdere dagen achtereen schoenen met hoge hakken te dragen, maar dit regelmatig af te wisselen met ′platte′ schoenen.

Wintertenen

Wintertenen (ook wel wintervoeten genaamd) ontstaan doordat de voeten te lang aan kou zijn blootgesteld. Dit probleem zal zich sneller voordoen wanneer er sprake is van een slechte doorbloeding van de haarvaatjes in de voethuid. Mensen met wintertenen hebben last van rode en gezwollen plekken die met name bij kou erg pijnlijk kunnen zijn.

Wanneer u last heeft van wintertenen kunt u het beste:

  • blootstelling aan kou vermijden (zeker wanneer u hiervoor gevoelig bent!)
  • vooral ook geen hete kruiken of andere warmtebronnen gebruiken
  • afwisselend koude en warme voetbaden nemen
  • warme voetbedekking gebruiken (wollen of katoenen sokken)
  • een crème gebruiken die de doorbloeding van de huid bevordert

Zweetvoeten

′Zweetvoeten′ oftewel voeten die vies ruiken worden veroorzaakt door de afvalstoffen van de bacteriën in uw zweet. Door producten te gebruiken die het zweten tegen gaan kunt u snel van uw zweetvoeten afkomen. Daarnaast helpen de volgende tips ook:

  • verwissel regelmatig (minimaal eenmaal per dag) uw sokken
  • maak uw voeten iedere dag erg goed schoon. Ook tussen uw tenen!
  • draag, wanneer het klimaat dat toelaat, zoveel mogelijk open schoenen
  • wissel ook per dag uw schoenen, leer houdt namelijk 48 uur het vocht vast