Diabetische voet

Diabetes mellitus is een chronische stofwisselingsziekte die kan leiden tot o.a. complicaties aan de voeten. Dit wordt veroorzaakt door een verstoorde werking van de alvleesklier. Deze produceert 97% alvleeskliersap voor de spijsvertering en 3% hormonen voor de stofwisseling.

Bij diabetes mellitus wordt er weinig tot geen insuline meer geproduceert (type1) of de insuline kan zijn taak niet goed uitvoeren (type2).
Insuline zorgt ervoor dat de glucose (de bruikbare suiker) in de cellen wordt opgenomen om daar te worden verbrand. Bij type 1 en type 2 blijft de glucose in het bloed aanwezig, waardoor de bloedsuikerspiegel wordt verhoogd.
Doordat het suikergehalte in het bloed stijgt is men dit suikerziekte gaan noemen.

Goede voetverzorging is heel erg belangrijk voor mensen met diabetes. Een hoog glucosegehalte kan na verloop van tijd de zenuwen beschadigen (neuropathie), waardoor gevoelsstoornissen kunnen optreden. Daarnaast kan een hoog glucosegehalte leiden tot vernauwing en verharding van uw bloedvaten (atherosclerose), wat een slechte doorbloeding veroorzaakt.

Wondjes aan uw voeten zouden daardoor kunnen uitgroeien tot ernstige ontstekingen. Er kunnen dus allerlei aandoeningen ontstaan aan uw nagels of voeten. Als u eelt, likdoorns, blaren, ingroeiende nagels of wondjes heeft bent u dus extra kwetsbaar. Ga nooit zelf uw voeten behandelen. Let er goed op dat u geen sokken draagt met dikke naden, of te nauwe schoenen. Controleer uw schoenen voor u ze aantrekt. Zitten er oneffenheden in? Of misschien een steentje? De kans bestaat dat u dit niet voelt en dit kan vervelende gevolgen hebben voor uw voeten.

Therapie

De voetverzorging, bij een diabetische voet, is van belang ter voorkoming van complicaties. Als medisch pedicure, met aantekening diabetische voet, werk ik met veilige apparatuur speciaal geschikt voor dit type risicovoet. Dit geldt ook voor de producten die ik gebruik. Tijdens de voetverzorging worden uw voetproblemen behandeld en zal ik jaarlijks, indien nodig vaker, een screening doen; dit houdt in het maken van een blauwdruk; deze zegt iets over het voettype, de standsverandering en drukpunten. Daarnaast test ik het gevoel in uw voeten en geef ik een beoordeling over de doorbloeding en conditie van uw voeten.

Als medisch pedicure kan ik met behulp van mijn specialisaties b.v. het maken van orthese’s of door het toepassen van vilttechniek uw voetklachten veilig en doeltreffend behandelen. Ook uw schoeisel kan worden geinspecteerd waaruit een advies kan volgen dat uiteraard geheel vrijblijvend is.

Diabetische patiënten die in aanmerking komen voor een vergoeding via hun verzekering moeten allereerst contact opnemen met podotherapeut. De podotherapeut zal de voeten screenen en zal daar een zorgprofiel aan toe kennen. Wij werken samen podotherapie rondom en met podotherapie Almere.

Ieder type diabeet heeft zijn eigen specifieke voetzorg. Daarnaast kan ik indien noodzakelijk, in overleg met u, contact opnemen met een podotherapeut, en orthopedisch schoenmaker, een huisarts, praktijk ondersteuner of voetenpoli. De zorg wordt op deze manier gecoördineerd.

Ook wanneer u nog geen voetklachten hebt is het toch aan te raden om enkele keren per jaar naar een pedicure te gaan.
Om de behandeling vergoed te krijgen van Uw verzekering dient deze wel te worden uitgevoerd door een pedicure met de aantekening diabetische voet.