Medische pedicuren

Als medisch pedicure houd ik mij, net als pedicure, bezig met de verzorging van de voet en de behandeling van huid- en nagelaandoeningen.
Daarnaast voer ik als medisch pedicure ook specialistische behandelingen uit, zoals de behandeling van de risicovoet, waarbij ten gevolge van een ziekte (b.v. diabetes, reuma, spasticiteit) of andere oorzaken (b.v. ouderdom of verwaarlozing) een verhoogd risico aanwezig is op complicaties.

Bij de eerste afspraak wordt een intake gedaan, ook wel screening genoemd. Bij de screening wordt bijvoorbeeld gekeken naar de ziektebeelden, standafwijkingen van de voeten, en het gevoel in de voeten.
Afhankelijk van de klachten van de cliënt voer ik als medisch pedicure de passende specialistische behandeling uit met de juiste technieken, materialen en werkvolgorde.

Om locaties aan de voet drukvrij te leggen pas ik antidruktechnieken toe of vervaardig ik ortheses. Ik breng nagelprothesen aan en voer nagelreparaties uit. Om de nagels te reguleren plaats ik soms nagelbeugels. Ook ben ik op de hoogte van de verschillende contra-indicaties, waarbij deze behandelingen juist niet mogen worden uitgevoerd.

De specialistische behandelingen zijn gericht op preventie en pijnklachtvermindering.

Ik controleer nauwkeurig het resultaat van de behandeling en corrigeer indien nodig.

Als medisch pedicure weet ik wanneer ik moet doorverwijzen naar andere disciplines zoals bijvoorbeeld podotherapeut, orthopedisch schoenmaker of een podoloog, uiteraard via de desbetreffende huisarts.