Spastische voet

Spasticiteit is een overdreven weerstand, die wordt veroorzaakt door een reflex in een spier. De peesreksensoren registreren dat een spier plotseling langer wordt waarna door middel van zenuwcellen in het ruggenmerg die via een motorische zenuw lopen, er voor zorgen dat de spier zich weer verkort. Deze reflex wordt normaliter vanuit de hersenen via lange banen in het ruggenmerg geremd zodat ze niet overdreven werken en daardoor bewuste (aangestuurd vanuit de hersenen) bewegingen kunnen tegenwerken.

Bij schade van de hersenen (bij bijvoorbeeld een beroerte) of ruggenmerg (bijvoorbeeld bij een dwarslaesie) wordt deze reflex onvoldoende geremd waardoor een overdreven reactie optreedt. Dit leidt tot een spasme, een verhoogde spiertonus waardoor het normale bewegen van een arm of been, naast een gedeeltelijke verlamming, parese genaamd, bemoeilijkt wordt.

Voetafwijkingen komen vaak voor bij spastische voeten. Vaak wordt de voet een spitsvoet en kantelt het enkelgewricht naar buiten, zodat men op de buitenkant van de voet gaat lopen. Soms is deze voetstand door middel van een operatie nog te corrigeren.
Verder zie je vaak een beenlengte verschil, klauwtenen en kan de voet of het been niet geheel meer opgetild worden tijdens het lopen. Men krijgt dan een “klapvoet” of “sleept” met een been.

Voor mensen met spasme of verlamde voeten en/of ledematen is het vaak heel moeilijk of zelfs onmogelijk om zelf hun voeten te verzorgen. De medisch pedicure is geschoold in het verzorgen van deze (risico)voeten.