logo

RISICO VOET

Voetproblemen bij ouderen

De ouder wordende voet heeft zo haar eigen problemen. Na het 40e levensjaar wordt de doorbloeding van de matrix (nagelwortel) minder. Daarmee vertraagt de groei van de nagel en neemt de conditie van de nagel af. Er kunnen ribbels ontstaan, de nagelplaat kan grijsgeel verkleuren.

De banden, pezen en spieren verliezen hun elasticiteit, de huid wordt wat droger en dunner. Er kunnen pigmentrijke verouderingsvlekken (levervlekken) ontstaan.

Kenmerken "oudere" voet:

U hoeft als client zeker niet alle kenmerken te vertonen maar bovengenoemde klachten zullen aanleiding kunnen geven tot b.v. eelt, likdoorns, schimmelnagels, ingroei, pijnklachten enz.

De pedicure is vaak het eerste contact bij dit soort voetproblemen. De medisch pedicure merkt dit voettype als risicovoet aan en zal, na een anamnese haar behandelmethoden en apparatuur hierop afstemmen om zo veilig mogelijk te kunnen werken.

De Spastische voet

Spasticiteit is een overdreven weerstand, die wordt veroorzaakt door een reflex in een spier. De peesreksensoren registreren dat een spier plotseling langer wordt waarna door middel van zenuwcellen in het ruggenmerg die via een motorische zenuw lopen, er voor zorgen dat de spier zich weer verkort. Deze reflex wordt normaliter vanuit de hersenen via lange banen in het ruggenmerg geremd zodat ze niet overdreven werken en daardoor bewuste (aangestuurd vanuit de hersenen) bewegingen kunnen tegenwerken.

Bij schade van de hersenen (bij bijvoorbeeld een beroerte) of ruggenmerg (bijvoorbeeld bij een dwarslaesie) wordt deze reflex onvoldoende geremd waardoor een overdreven reactie optreedt. Dit leidt tot een spasme, een verhoogde spiertonus waardoor het normale bewegen van een arm of been, naast een gedeeltelijke verlamming, parese genaamd, bemoeilijkt wordt.

In sommige gevallen zijn spasmen ook beperkt nuttig omdat ze door de verhoogde spierspanning zorgen dat een gedeeltelijk verlamd been of arm toch nog een steunfunctie kan hebben. Mensen staan dan op hun spasme.

Voetafwijkingen komen vaak voor bij spastische voeten. Vaak wordt de voet een spitsvoet en kantelt het enkelgewricht naar buiten, zodat men op de buitenkant van de voet gaat lopen. Soms is deze voetstand door middel van een operatie nog te corrigeren.
Verder zie je vaak een beenlengte verschil, klauwtenen en kan de voet of het been niet geheel meer opgetild worden tijdens het lopen. Men krijgt dan een "klapvoet" of "sleept" met een been.

Verwaarloosde voet

De verwaarloosde voetklacht valt onder de risicogroep i.v.m. grotere kans op complicaties.

De klachten kunnen zijn:

Therapie: Het komt helaas nog vaak voor dat mensen zich schamen voor hun klacht of bang zijn om hun klacht te laten behandelen door b.v. een negatieve ervaring. De techniek is tegenwoordig dusdanig verbeterd dat deze angst niet meer nodig is. Gedurende de behandeling werk ik met veilige, verfijnde apparatuur om zo doelmatig en zo pijnvrij mogelijk te kunnen werken. Er wordt gekeken naar de oorzaak van de klacht om deze zo met eventuele aanpassingen te kunnen voorkomen. Eventueel wordt doorverwezen naar andere discipline's voor verdere behandeling. Door toepassing van speciale technieken kunnen doeltreffende oplossingen worden gevonden. U krijgt advies mee zodat de klacht zo goed mogelijk bestreden kan worden.

voeten
Anita Krijgsman-Homan - tel: 06-18346880 en Astrid Min-Homan - tel: 06-13846123 E-mail: homeforfeet@kpnmail.nl